Puch en Tomos Club Vlaanderen


Een puch maxi, da´s pas de max"


Wij hebben het voor minderheden en outcasts. Ook al is dat niet direct in ons eigen, ´Vlaams belang´.

Daarom ook was het destijds zo een statement om met een chopper rond te rijden en dus niet met een zogeheten ´buikschuiver´, waarmee we dan de talloze Suzuki´s, Yamaha´s en andere 50 cc-sportbrommers bedoelen die destijds, midden de jaren ´70, de Vlaamse wegen onveilig maakten.
In het puchmilieu zijn er nochtans ook taboes en dingen die absoluut ´not done´ zijn. Eén daarvan is het bezitten en - gruwel der gruwelen - berijden van een puch maxi. Deze automaatjes vielen in het niets, aldus de echte puchers, met de schakelbrommers die zo geliefd zijn. Het is alsof je aan een ernstige ziekte lijdt, zoals melaatsheid, om het vermijdingsgedrag te verklaren dat je te beurt valt wanneer je toch met een maxi komt opzetten.

Nu hebben wij het dus niet zo voor exclusie van ´bijzondere doelgroepen´, en provoceren we ook wel graag een beetje. Echte provo´s, weet je wel. Echte; dus geen die zelf de gaten in hun jeans knippen.
Bovendien kunnen wij het niet genoeg herhalen: puch is een Oostenrijks product, geen Nederlands. Daar blijken nogal wat misvattingen over te bestaan in het Hoge Noorden.

Wij gingen dus op zoek naar de eigenheid van de puch maxi´s, zoals die ook netjes beschreven worden in Das Grosse Puch Buch, de Bijbel voor wie gepassioneerd is door puch. Hieronder wat plaatjes om uw hart te verblijden of uw afschuw bevestigd te zien.
Spuw erop of enjoy it. Ons maakt het niets uit.
Weet wel: ook dit is PUCH !De Maxi Modellenreeks


Engelse Puch Maxi folder (met dank aan Toon Nelissen)

De maxi van Wilfried Van De Weijer (zijn dochter)


Het ´Maxi-male´ restauratieproject van Toon


de puch maxi van Toon

De maxi van Toon: voor en na

De puch maxi van Toon, voor en na de tweede restauratiebeurt

De 'nieuwe' maxi van ToonSpeciaal model 1979: de puch maxi nostalgie


restauratieproject puch maxi nostalgie

uitsnede uit de poster van '79

ook dit is PUCH !Zo vader, zo zoonFrancois Van Welde is meer dan zomaar een motorliefhebber. Hij is gepassioneerd door oude motoren. Zijn huis staat er vol van. Zijn werkplaats is semi-professioneel, zoals je zelf kan zien op de geplaatste foto´s. Zijn interesse gaat uit naar echte oldies zoals JAWA, SAROLEA, NSU en dies meer.
Ik leerde hem kennen doordat hij een Nederlandse VZ te koop had staan. Daarover dra meer elders op deze site. Zijn zoon Matthias heeft zijn hart verloren aan de puch maxi en daarom verdienen vader en zoon dan ook om hier een plaatsje te krijgen. Meer foto´s volgen !


de maxi die François voor z'n schoonvader op orde stelde

Matthias

een 'plaatje'

compleet gereviseerde puch maxi, eerste productieeeks
De familie Ippel uit Nederland was destijds zo goed om de oude maxi van me over te nemen die ik zelf was gaan halen in Limburg. Ik kwam er gewoon niet toe om er zelf aan te beginnen en liet hem dus maar over terwijl ik zelf toch in Nederland moest zijn voor overname van wat anders. Foto´s van de basisstaat bij levering worden nog geplaatst te zijner tijd.

De resultaten spreken boekdelen; er is dan ook zeer hard aan gewerkt en zowat alles werd in nieuwstaat hersteld. Zo hoort het ook voor zo´n museumstukje uit de fabrieken van Steyr-Puch. Het enige wat nog ontbreekt zijn de grijze plastieken kettingschermen, doch die worden wel gevonden één dezer.

We overlopen even over wat er allemaal aan de puch gedaan is:
- blokje gereviseerd (geheel uit elkaar gehaald en schoon gemaakt, onderdelen vervangen enz.)
- nieuwe cilinder
. - frame is gezandstraald en opnieuw gespoten
- ander stuur erop
- nieuw bagagerek
- een nieuwe velg; ook opniew gespaakt
- nieuwe kettingspanner
- nieuw zadeltje
- nieuwe trappers
- nieuw bocht bij uitlaat
- achterlichtje helemaal opgeknapt
en nog wat kleine dingen


Copyright © PTCV 2004 - 2023
Contact : E-mail : info@ptcv.be Tel: 03-2971539