Puch en Tomos Club Vlaanderen
Tomos historie in VlaanderenOproep !


Op deze pagina zouden we graag de historie van het merk Tomos in Vlaanderen uit de doeken willen doen, maar bij een gebrek aan materiaal, is het hier nog pijnlijk leeg.
Daarom een oproep aan een ieder die hier iets over kan vertellen, om ons hier in te delen.
Mail je info a.u.b. naar de PTCV op tomos@ptcv.be dan kunnen we hier hopelijk binnen afzienbare tijd ook dit deel van de bromfiets historie in Vlaanderen belichten.

terug naar historie pagina


Gevonden: de eerste Belgische Tomos-oldtimer
Wij betwijfelen ten zeerste of er ooit oude Tomosjes in Vlaanderen hebben rondgereden. Veel zullen het er in elk geval niet geweest zijn. Eentje dan weer zeker wél, dat weten we uit eerste hand: eerlang zullen we op deze pagina de restauratie beschrijven van een uiterst zeldzame Tomos Tour de Luxe.

Deze wisten we op een zeer toevallige wijze op de kop te tikken, middels een advertentie waarin een aantal oldtimerbrommers werd te koop gesteld in één koop, waaronder één zogeheten ´Thomson´. Ons eigenste clublid Swa vermoedde al dat één en ander niet klopte en signaleerde dat. Wij dus daar naartoe. Nu moet je weten dat ´daar naartoe´ wil zeggen op amper 5 km van mijn woonplaats, in Wijgmaal, waar mijn ouderlijk huis staat. In mijn achtertuin zeg dus maar.

Daar gekomen werd een oude kast opengetrokken waarin een complete, gedemonteerde brommer netjes verpakt zat. Elk stukje gewikkeld in krantenpapier. De frame-onderdelen volledig verzinkt tegen het roesten. Enkele onderdelen bleken toch niet aanwezig: tankje, rekje, versnellingshandgreep, ... doch daar werd intussen al een mouw aan gepast. We kregen er nog een bakje onderdelen van een MV-tje bij, waaronder een volgens de eigenaar zo gaaf als wat blokje. Dit wordt dus weer één van die puzzelprojecten waar Swa zo op verlekkerd is ;-) en hij zal zeker ook de eerste zijn die er een ritje mee mag maken. De kleursamenstelling ligt intussen ook al vast. Afwachten maar en opvolgen !


Copyright © PTCV 2004 - 2021
Contact : E-mail : info@ptcv.be Tel: 03-2971539