Puch en Tomos Club Vlaanderen
Verslag van de Zomerrit 2013
st. Huibrechts Hern 7 Juli 2013
Verslag van Marcel Plugge, die speciaal met wat vrienden was afgezakt naar Limburg om dit mee te maken:
Den Haag-Sint-Huibrechts-Hern-Den Haag

Vrijdagochtend 08:00 vertrokken wij vanuit Den Haag richting Belgie voor de zomerrit die op zondag plaats ging vinden in Sint-Huibrechts-Hern.
Na Delft-Rotterdam-Dordrecht te hebben gehad was het tijd voor een rookpauze, we waren blij dat we uit de echte drukte van de stad waren en nu kon de snelheid op worden gevoerd.
Over de Moerdijkbrug richting Breda ging het lekker lopen, snelheden van 65-70 km/h werden gehaald en de motoren begonnen op bedrijfstemperatuur te komen.

Bij Baarle-Nassau de grens over en richting Arendonk, hier volgde we het kanaal richting Mol wat een mooie snelle route is over een jaagpad waar klasse A bromfietsen toegestaan zijn.
In Mol aangekomen hebben we lekker een frietje gegeten en wat strek en rek oefeningen gedaan.
Vanaf Mol richting Leopoldburg ging het ook aardig alhoewel er wat borden ontbraken, maar met wat navragen en de kaart erbij te hebben gepakt kwamen we op de weg richting Genk.
Vlak voor Genk zijn wij zuidelijk afgebogen en zagen wij het bordje met de plaatsnaam Zutendaal, hier hadden wij een chalet gehuurd voor een lang weekend. Om 16:45 kwamen wij aan op het park en dus naar de receptie en inchecken. Na dit alles geregeld te hebben zijn we onder het genot van een wel verdiend pilsje de avond in gegaan.

Zaterdagochtend 07:00 werden wij wakker en zijn wij gaan ontbijten en na het ontbijt nog even gaan liggen.
Het was een graad of 26 toen we op de brommer stapte om een bezoek te gaan brengen aan brouwerij “de toeteler” hiervan had ik gelezen in een van de vorige verslagen van de zomerrit.
Dus wij richting Hoesselt met echt geweldig warm weer, maar eerst nog even tanken. En ja hoor 500meter voor het tankstation was mijn tank leeg dus even wat overgooien en tanken. Nadat we de tankjes hadden volgepompt richting de brouwerij. Aangekomen bij de brouwerij(na wat zoekwerk) kwam de man naar buiten en vroeg of we pech hadden wij antwoorden met nee en dat we speciaal uit Holland waren komen rijden om bij hem op de brouwerij te komen kijken. De man reageerde vol ongeloof, maar nodigde ons van harte uit om binnen te komen. Eenmaal binnen werden we eerst getrakteerd op een witbier waarin Vlierbesbloessem zat verwerkt en dat de brouwerij de naam Toeteler heeft gekregen omdat je er niet toeter van wordt was ons niet bekend. Nu kregen we de hele uitleg van het brouwproces en hoe en wat qua botteling, dit was een heel leuke middagbesteding met her en der een bier. Na de echte rondleiding was er tijd voor heen en weer gepraat over kroonkurkmachines en krukaslagers enz enz.
Nu kwam het klapstuk een ECHTE KRIEK nou dat was echt onwijs speciaal een heerlijk onbetaalbaar echte kriek zoals ik hem nog nooit gedronken heb. Nu was het tijd om afscheid te nemen en huiswaarts te keren en we reden licht beschonken door het mooie heuvellandschap van Limburg naar Zutendaal alwaar we wat aten en verder dronken.
Zondagochtend de dag van de zomerrit op tijd eruit en stevig ontbijten en richting Sint-Huibrechts-Hern. Wij arriveerden daar om 10:00 uur en nog niemand te bekennen bij het schooltje. Zou er dan toch een andere plek zijn die zo heet? Nee dat kan niet. Om 10:25 hoorden wij de eerste puchies aankomen en ja hoor er waren twee rijders van de PTCV gearriveerd. Het bleek naderhand te gaan om de vader van Toon en z’n buurman, deze buurman had veel ervaring met wielrennen in de omgeving en zodoende een mooie rit uitgezet.
Na enig over en weer praten en uitgelegd te hebben dat wij uit Den haag kwamen voor de rit hoorden we twee 4L’s aankomen dit bleken Peter Staal en Toon te zijn. Nou we hebben toen nog even gewacht en zijn met 8 man vertrokken wij waren erg blij dat de rit gewoon doorging en hebben ook nog nooit zo’n mooie en snelle rit gereden in de 25 jaar dat er ritjes gereden worden.
Berg op dorp uit en op de eerste helling naar beneden ging gelijk het gas vol open en er werd echt geknald. Wij(Den Haag) keken elkaar aan met verbaasde gezichten, maar toch ook met een zekere spanning van wat gaan we nou beleven ”hier rijden ze lekker door” .
Het was een onwijs leuk eerste stuk van de rit wat door bossen bospaadjes en heuvels ging en waar echt stof opgeworpen werd.
Aangekomen in Tongeren(de oudste stad van Belgie) hebben wij een frietje bij de tante van Toon en zus van z’n vader gegeten. Deze hadden de zaak speciaal voor ons opgegooid en we zaten heerlijk in het gras kijkend op de gevangenis van Tongeren, wat een vrijheid beleefde wij hier toch.
Nadat we onze buikjes rond hadden gegeten even tanken en verder met de rit deze ging wederom weer door een prachtig landschap en over de campus van de universiteit Hasselt. Hier hebben we even een bougietje vervangen de brommer waar hij inzat begon bougies te eten.
Na een korte rit vanaf hier kwamen we aan bij café de Holsteen, nou hier kan je van alles bij bedenken, maar wat het nou echt is?!! We namen een lekker pilsje in de tuin van het café en zaten lekker over en weer te praten over onze brommers enzo dus al met al gezellig.
Toen vroegen we aan de bediende wat de Holsteen was en zij wees ons erop dat achter in de tuin de Holstenen lagen. Wij zijn deze gaan bekijken en het bleek een overblijfsel van de tijd dat de Noordzee nog tot in Limburg kwam. 7000 duizend jaar oud en ontstaan door zand en zeediertjes toen de zee zich terugtrok is een harde laag ontstaan en de gaten die erin zitten zijn van wortels en zeedieren. De stenen zijn in de duizenden jaren daarna onder het zand verdwenen en doordat het zand in beweging is komen ze dan weer boven. Het zijn ontmoetingsplaatsen door de eeuwen heen geweest. Al met al een hele bijzondere plek.
Vervolgens zijn we opgestapt voor het laatste deel van de rit welke ons wederom langs mooi plekjes voerde, zoals een mega brug over het Albert kanaal die niet gebruikt wordt omdat er een foutje is gemaakt waardoor er geen wegen naar toe gaan.??????!! Dus niet alleen in Holland maken ze fouten!!!
Toen op naar “de Tommen”in Sint-Huibrechts-Hern waar we nog een drankje namen op kosten van de PTCV. Hier namen we na de rit te hebben doorgenomen afscheid en reden weer naar Zutendaal.
Na nog wat bier en eten zijn we gaan slapen voor de terugrit de volgende dag.
Maandagochtend 08:00 stonden we op en hebben nog even stevig ontbeten toen de brommers opgepakt tanken en op naar het Albert kanaal. Deze loopt vanaf Zutendaal helemaal naar Antwerpen en er ligt een jaagpad naast. We reden om 09:30 bij het tankstation in Zutendaal weg en rond 11:30 hadden we er al 100 km opzitten dit schoot lekker op zo.
Bij Herentals zijn wij omhoog gegaan om zo Antwerpen te omzeilen en via Lille richting Malle gereden. Hier stonden we even op de kaart te kijken in het centrum toen er een bestelbus al toeterend voorbij kwam met de vader van Toon erin… Wat is de wereld toch klein eigenlijk en toeval bestaat niet.
Vanaf hier richting Wuustwezel-Kalmthout richting de grens met het plan om in Goes te lunchen. Rond 14:30 aan de lunch in Goes lekker biertje d’r bij. Vanaf Goes over de zeelandbrug waar het onwijs waaide richting Zierikzee-Stellendam. Net buiten Zierikzee een lek bandje wat na 20min gefixt was.
Vanaf hier richting Wuustwezel-Kalmthout richting de grens met het plan om in Goes te lunchen. Rond 14:30 aan de lunch in Goes lekker biertje d’r bij. Vanaf Goes over de zeelandbrug waar het onwijs waaide richting Zierikzee-Stellendam. Net buiten Zierikzee een lek bandje wat na 20min gefixt was. Bij Goedereede nog even een lekker biertje gedronken in Hotel de gouden leeuw en verder.
In Brielle was mijn benzine op en wederom even benzine overgooien en richting de pomp.. Een half uurtje later zaten we op de pont richting Maassluis en vanaf daar naar Den Haag waar we om 19:45 aankwamen.
Op het punt waar onze wegen ons scheiden hebben we nog even een peukie gerookt en de kilometerstand bekeken. In 4 dagen tijd netjes 750km op de teller gedraaid met nagenoeg geen pech. Voldaan vertrok de helft van het reisgezelschap richting Scheveningen alwaar de brommertjes hun rust kregen.

Al met al een geweldig weekend met geweldig bier/weer leuke mensen boeverige puchies en stoute tomossen en natuurlijk een top rit.

Wie weet tot volgend jaar ik kan iedereen de rit van harte aanbevelen.

Groet Marcel en de rest van de groep(Alex,Peppie,Pat)Foto verslag van peter :

Copyright © PTCV 2004 - 2021
Contact : E-mail : info@ptcv.be Tel: 03-2971539