Puch en Tomos Club Vlaanderen
Verslag PTCV weekend Stavelot 2013
31Mei t/m 2 Juni
Op vrijdag 31-5-2013 hadden we afgesproken rond 18 uur in Stavelot. Door nog een omweg langs onze sponsor, de Wineloft, en door file en drukte geplaagd kwamen Bert en Peter wat later.. maar nog voordat die bij Luik waren kwam het eerste telefoontje al... Want de volkomen niet frans sprekende ploeg uit Hellevoet (Johan, Wendy en Reinout) stond al voor de deur en konden niet duidelijk krijgen aan de verhuurster dat ze echt wel van de PTCV waren. En dat meneer Geudens er nog niet bij was, sterker nog helemaal niet kwam.. Dus die liet ze ijskoud voor de deur staan, maar het was aangenaam warm weer dus geen straf, met bier en brommers bij verveelden ze zich niet. Dik een uur later was dan de spraakverwarring opgelost toen Bert en Peter aangekomen waren en we eindelijk toegang kregen. Prima huis want voor ieder was er wel een slaapkamer naar believen te vinden, grote eettafel en lounche, kortom perfect.
Spulletjes uitgepakt, keuken vol geladen en ondertussen kwam ook Philippe aan, dus tijd om bij te kletsen.
Het idee om nog een rondje te gaan rijden was er al wel, maar uitvoering mocht wachten tot ook Toon en Nico aangekomen waren, zodat er niemand hoefde te blijven waken. En geen van beide late aankomers wilde nog mee.. Ondertussen was het al goed aan het schemeren, maar dit was geen probleem om toch nog even een rondje te doen langs de waterval van Coo, waar je overdag niet bij kan met de brommer. Een mooie tocht achter de eerste berg langs naar Francourchamps en ´even´ een rondje lom het circuit heen, en weer terug naar Stavelot in het donker.
Het was kwart over elf toen we weer binnen draaiden denk ik, toen snel nog maaltijd bereid om uit eindelijk tegen twaalven aan het diner te staan. Nog na tafelen en zo was het al weer goed nacht voor de laatsten in bed lagen.

Zaterdag morgen was het redelijk zonnig en voorspeld iets frisser, met 17 graden, toch prima weer om te gaan rijden. Nu via de directe weg naar Spa, om het dwalen van vorig jaar uit te sluiten en toen leek het onderweg al steeds frisser te worden, grijzer en grijzer. Op de hoogten zaten we in de wolken, en in het dal van Spa was het nog redelijk, geen zon maar toch...Even halt gehouden in cafe tegenover de bakker. Om dan richting de hoge venen te vertrekken, Nico wist wel een mooie route. We waren nog maar net goed voorbij Jalhey aan het klimmen en het zicht trok dicht tot een 200 meter dus van de venen hebben we niet veel gezien. Ondertussen was de wind steeds straffer aan het worden en tegen dat we bij het signal de Botrange waren, was het bijna winters, grijs en koud.
Aldaar geluncht en gaande weg werd het steeds beter, de temperatuur ging omhoog en nog voor we bij Malmedy waren reden we al weer in de zon, lekker binnenlangs over kleine wegen naar Stavelot geslingerd om dan op het terras voor de abdij te belanden. Na de eerste ronde was het even de vraag doen we daar een rondje (wijzend op de heuvels) of hier nog een rondje. Het werd het laatste.. Een geluk voor Fred en zijn vrouw, ons enige in Duitsland wonende lid, die naar ons op zoek was. Omdat we het adres van ons verblijf niet aangegeven hadden was hij op zoek in Stavelot naar onze club.. we zouden er moeten zijn. Toen hij onze brommer eenmaal gespot had was het een leuke kennismaking. Aangezien er steeds meer wolken voor de zon kwamen en de wind terug opstak, zijn we gelijk terug gereden naar ons verblijf. Het menu bestond uit chinese afhaal maaltijd, waar we wel even op mochten wachten. Ondertussen hadden Nico, Toon en Peter alvast het begin van de route van de volgende dag met de auto gereden om dan met eten terug te keren. Dat liet zich goed smaken na deze dag, en toen Bert eenmaal op z´n praatstoel zat werd het snel laat.

De zondag was het schitterend weer, heldere hemel, prima weer voor een korte afsluit rit.... We hadden al gemerkt dat Bertus z´n vs50 met originele carburateur niet zo rap de berg op ging, maar vandaag was het nog erger. Zelfs op Het eerste stuk naar Trois Ponts was het al ellende, waarbij hij op de steile stukken moest afstappen. De sproeier nog maar eens uitgeblazen, andere bougie gestoken maar helemaal jofel ging het niet. In Troins Points vast wat gedronken, in de bakkende zon, en met de bedoeling een beperkt rondje te rijden vertrokken... de eerste afslag rechts, dan weer de tweede rechts en zo zouden we dan langs Malmedy naar Stavelot terug slingeren.. was het plan.. Maar voor we het wisten stond er een bordje van een 25% helling, wat voor de meesten onder ons al even slikken was, maar voor Bert er ver over.. die was na een stuk met z´n brommer wandelen hal;f in de helling gestrand. Opslepen ging het niet worden dus toen maar verder geduwd tot het weer ging. Was verbazend snel was na de laatste klim.
En nu we zo lekker weer op gang waren, de eerste afslag gemist... en zo dwaalden we naar het zuid oosten af. Een maar weer op bredere wegen ging het vlot en toen we een dorp verder waren en achterom keken waren Toon en Reinout kwijt. Terug rijden leerde dat die een eind van de weg af zaten om de achterband van Reinout zn 4L te plakken. Kennelijk was het niet voldoende want z´n band werd weer steeds platter en platter gaandeweg. Een stukje terug gereden en daar de vorige berg weer opgestoken. Ondertussen mooie wegen, bospad, laantjes helemaal prima. Als we niet om 4 uur het huis zouden moeten ontruimen..
Welke afslag in de goede richting we ook reden, de goede richting gingen we steeds niet op.. om dan uiteindelijk richting Vielsalm te gaan rijden en zo over wat grotere wegen terug te keren, was het plan.. Maar de brommer van Reinout bleef steeds vaker om een pomp vragen, en het goed opblazen met een compressor van een behulpzame bewoner was er teveel aan. Dus de band er weer uit, hangend aan een boom, en nogmaals het lek gedicht, maar nu goed. Toen konden we niet veel anders dan de kortste weg terug rijden (via trois points over de grote baan die we al deels gereden hadden) om pas om 5 uur in het huisje te belanden, snel nog opruimen en afwassen en het weekend was gedaan.

Ingezonden foto´s van Johan :

Copyright © PTCV 2004 - 2021
Contact : E-mail : info@ptcv.be Tel: 03-2971539