Puch en Tomos Club Vlaanderen
Verslag van de PTCV Zomerrit 2011
10-07-2011 st Huibrechts Hern
Van onze "Limburgse Nederlander, uit de De Puch-Euregio" , Camille ontvingen we de volgende inzending:

Dag Toon en brothers on Puch:

We hebben gisteren een geweldig leuke dag beleefd met de door jullie georganiseerde rondrit. We waren met z´n 8en volgens afspraak om 9 uur ´s morgens bijeengekomen bij een tankstation in Voerendaal (precies 40 km van Sint Huibrechts Hern) en met een wat ruimer genomen ´Limburgs kwartiertje´ zijn we à tempo over binnendoorwegen via Valkenburg en Maastricht naar het ietswat verscholen liggend schooltje van Sint Huibrechts Hern gepucht. Zonder lekke band of andere pech, in droog en zelfs zonnig ochtendweer met alleen een navigatieprobleem tussen Vlijtingen en Grote Spouwen. Even de TomTom een 7-tal keren uit de jaszak en we arriveerden keurig vlak voor half 10; bijna zelfs als eersten.

Met en met druppelden andere Puchfanaten binnen met kar of busje of helemaal puur op het Puchje. Het zal de eerste keer zijn geweest dat we Frans sprekende Puchers hebben getroffen. Mij doet dat wat, want Frans spreken geeft altijd weer iets van de vakantiesfeer die we jaarlijks - veel te kort - in de Franse binnenlanden proeven. Op die manier had de zomerrit stiekem het karakter gekregen van een internationale meeting.

Zoals ons dat ook regelmatig vlak na de start overkomt, hadden ook jullie als eerste een tankstation opgezocht om enkele Puchjes ´te drinken´ te geven. Daarna begon een fikse toer die na 53 km in hartje Tongeren een eerste einde zou vinden. En dat ging hartstikke hard met doorgaans iets boven de 40 op de gekalibreerde fietscomputer. Niks sigarettenpauze en het kostte me heel wat moeite om een paar shotjes film te draaien. Ik begrijp het wel: voor jullie is de omgeving allicht een aaneenschakeling van bekende baantjes; voor ons ... wij kennen de streek nauwelijks en hadden op deze manier te weing kans om landschap en bijzondere bebouwing in ons op te nemen. Soms waren er zó prachtige stukken die het toch echt wel verdienden om even langer bij stil te staan.

Puchen ... het fijnst is dat in korte broek en T-shirt met de voeten sokkenloos in slippers; vooral als dat van ´s morgens tot zonsondergang kan. Dat weer hadden Sabine en Frank helaas niet voor ons uit de hoed kunnen toveren. Tot in Tongeren is het echter best lekker geweest, maar na de voor ons obligate maar erg groot uitgevallen friet met de keizerin aller sauzen (ik heb er ontelbare emmers van gegeten doch nog steeds de enige saus die nooit is gaan vervelen) kleurde het hemelzwart steeds dreigender de hemel. België ... voor ons het beloofde land waar eens Boudewijn koning was ... het land met het lekkerste bier ter wereld ... Liever aan Bachus offeren dan aan Pluvius. Dus hebben we maar geprobeerd om in plaats van hemelwater thuis wat te incasseren van Sint Gambrinus en zijn om die reden niet mee getrokken naar het Hasseltse voor het bezoek aan de molen.

Voor ons Paul en Etiënne en met een sliert van 10 Puchjes zijn we via Sluizen en Bassenge meegereden tot Visé. Met dat we uiteen gingen is het gedruppel begonnen; het is zoals het is. Bij Withuis was de weg zelfs voor fietsers afgesloten en via een eenmaal ingezetten omleiding bracht ons dat naar Mesch, Sint Geertruid, Bruisterbosch, Banholt, Gulpen en uiteindelijk de garage onder ons huis. Nat, maar niet doorweekt waren we aangekomen en hadden niet eens gezien dat de postbus voor ons huis gejat was.

Fijn dat we elkaar weer eens gezien en gesproken hebben. Laten we contact houden en met ´tot de volgende keer´ sluiten.

Camille Schyns
Van onze gastheer, Toon kregen we al de volgende foto serie toe gezonden:
Peter had ook z´n foto toestel bij :
En Toon heeft nog meer foto´s ingezonden :

Copyright © PTCV 2004 - 2023
Contact : E-mail : info@ptcv.be Tel: 03-2971539