Puch en Tomos Club Vlaanderen

De Ardennenrit van Peter & Jelle

Onze Ardennentrip 2006: hoe alles begon.

Het idee voor een gezamenlijke tocht met de bromfiets bestond al in 2005, maar door tijdsgebrek en andere redenen, is het er pas in 2006 van gekomen.
Na veel gepalaver besloten we uiteindelijk om een tripje te maken richting Ardennen.
Waarom de Ardennen ? Omdat daar heuvels zijn, gemakkelijk te volgen wegwijzers staan en omdat het vooral een rustig en pittoresk stukje België is. De concrete bestemming was daarbij eigenlijk niet zo belangrijk; als we maar weg waren ;-)

Over onszelf:

Ik ben Jelle, rijdend op de vz50; naast mij op de foto´s staat Peter, rijdend op de Mobylette.
Ik ben eigenlijk met m´n PUCH-hobby begonnen door Peter. Het heeft me al aardig wat centen gekost, maar het plezier dat ik er intussen al aan beleefde maakt het zeker de moeite waard. Veel leesgenot !


Dag 1

We vertrokken in Ranst (bij Lier) rond 9 uur. Nog geen 15 km later had ik mijn eerste panne er al opzitten. Een geluk dat we ons niet zover van onze thuisbasis bevonden en dat mijn moeder thuis was om de nodige onderdelen aan te brengen.
Rond 13.30 hadden we al 90 km afgelegd en zaten we in de buurt van Gistoux (Ardennen).
Rond 17:00 kwamen we uiteindelijk toe op onze eerste camping: we hadden toen al 140 km afgelegd.

Dag 2

Rond 10:00 reden we verder en rond 14:00 namen we onze middagmaaltijd in Durbuy.
Daarna zijn we zonder al te veel pannes doorgereden tot Stavelot. We hebben die dag uiteindelijk 128 Km gereden.

Dag 3

Deze dag was een dag vol – onaangename – verrassingen, en wel in de eerste plaats voor mezelf: de VZ begaf het immers gewoon. Hoe één en ander kwam ?

Peter en ik hadden ons al lang voorgenomen om op de bromfiets naar de Ardennen te rijden. Toen het eindelijk zover was had ik de VZ echter nog maar een goede 2 maanden in mijn bezit, en was ik eigenlijk nog volop bezig met hem rijklaar te maken (ik ben daarmee trouwens nu nog steeds bezig). Er was nog één groot probleem een week voor ons vertrek: de krukas bleek immers door en door versleten. Ik dus in allerijl nog langs Rinky Toys gepasseerd om me een nieuwe krukas aan te schaffen. Ik monteerde hem 2 dagen voor onze aftocht, dus je kan je wel inbeelden dat alle kinderziektes die er kunnen zijn zich ook voordeden …

En dan deden zich ook nog andere problemen voor …
We daalden op zeker ogenblik een immens lange helling af. Die bleef maar duren en eindelijk beneden gekomen bleek ik niet meer te kunnen koppelen. Ja hoor, de koppeling was losgekomen; ik was die blijkbaar vergeten te borgen bij de montage. Geluk bij een ongeluk was wel dat er op dat punt van onze route juist iemand met een bestelwagen geparkeerd stond met als opschrift ‘reparation plumage’ of zoiets; het bleek een loodgieter te zijn.
Dus die man verzocht ik om wat gereedschap dat ikzelf niet had meegenomen en eveneens om een borg-‘rondel’ die tot op vandaag nog steeds in de brommer steekt.

De pech hield op dag 3 maar aan: tegen het einde van de dag bleek mijn vliegwiel te zijn losgekomen; tot op de dag van vandaag weet ik nog steeds niet hoe dat zo is kunnen komen. Maar ook dit euvel wisten we gelukkig ter plekke te repareren.
Het zal je dan ook niet verbazen, beste lezer, dat we die dag hebben we dan slechts 82 km hebben gereden. Moe maar toch enigszins voldaan kwamen we toe in Neufchateau. Nadat we s´avonds nog iets gaan drinken waren, stelden we vast dat er zich een dun laagje ijs op onze tent had neergezet. Het was die nacht dan ook bitterkoud.

Dag 4

Dit was eindelijk een eerder rustige reisdag voor mezelf: we hebben zo’n goede 114 km gereden en wonder boven wonder ondervond ik slechts twee keer technische problemen. De versnellingskabels (ik reed toen nog met een drie handbak) schoten immers keer op keer uit de houders. Minder goed verging het Peter: zijn Mobylette liet hem toen voor de eerste en enige keer in de steek; daarom is dit dan ook het vermelden waard. We zijn toen naar Oteppe gereden en waren dus al aan de terugreis begonnen.

Dag 5

Onze laatste dag. s’Morgens bij het vertrek prachtig weer; dit veranderde echter al gauw: van de acht uur dat we onderweg waren, heeft het toch wel 5 uur geregend. We vertrokken rond 10:00 en zijn aangekomen rond 18:00.
De dag eindigde dus toch wel een beetje in mineur, en vooral nat, maar al bij al was deze uitstap een ervaring die ons nog lang, lang, lang zal bijblijven. In totaal doorkruisten we 175 dorpjes en hebben we ongeveer 800 km afgelegd !

Groetjes en veel succes en plezier aan iedereen die ook eens een tochtje wil ondernemen,

Peter en JelleCopyright © PTCV 2004 - 2023
Contact : E-mail : info@ptcv.be Tel: 03-2971539