Puch en Tomos Club Vlaanderen
DE PTCV Nazomerrit 2006
Het parcours en de dagindeling:
- samenkomst om 11.30 uur aan de kerk te Wespelaar
- vertrek rond 12 uur
- afstand: 110 reële km !!
- gevolgde route: Wespelaar- Leuven - Wezemaal - Hageland - Averbode - Langdorp - Betekom - Wespelaar
- showen van de brommers op het 14de motortreffen te Leuven
- tussenstop in taverne Moedermeule te Gelrode rond 14 uur
- wijndegustatie in wijndomein Boschberg om 16.30 uur; zie www.boschberg.be
- stop te Averbode in ´Het Vossenhol´ rond 18 à 19 uur
- eindstop te Wespelaar rond 20.30 uur


Verslag:

Het werd een geluk bij een ongeluk, de nazomerrit 2006.
Een ongeluk, omdat deze rit eerst vroeger gepland was, eind augustus. Doch mocht de rit dan hebben plaatsgevonden, dan waren we zonder twijfel drijfnat gearriveerd en hadden we allicht de rit ook moeten inkorten.
De weergoden waren ons op 10 september wel bijzonder goed gezind: het leek wel volop zomer.

Peter zorgde - alweer - voor een one man show, door de avond voordien al vanuit het verre Essen-Hoek aan de Nederlandse grens op z´n Tomos ragbak de tocht naar Wakkerzeel aan te vatten. Het kamperen vond plaats in m´n eigen achtertuin. De buren zullen het geweten hebben en inbrekers hield ik zo netjes buiten ;-)

Onze tocht was ingedeeld in etappes, met telkens een halte met bezienswaardigheden.

Het toeval wou dat net die zondagmiddag te Leuven op het Het Engels Plein het motortreffen plaatsvond. Dat is een soort hal waar oldtimermotoren en -bromfietsen geshowd kunnen worden en er per categorie een prijs wordt uitgereikt voor het mooiste voertuig. Men zag ons graag komen met onze puchjes en tomosjes en we genoten heel wat beziens, maar uiteraard konden we niet op tegen het machtsvertoon van de zware motoren van roemrijke merken als BMW, JAWA, DUCATI, enz ... . Ook waren onze brommertjes minder netjes opgepoetst en hadden ze iets minder sportgehalte dan de overige 50 cc-oldtimertjes die druppelsgewijze binnenreden: een Jamagutti, Flandria-tjes, Royal Nord, ... kortom stuk voor stuk pareltjes die blijkbaar net voor dit ene moment waren klaargestoomd.

Ons ging het om de rit. Om ruim half twee zetten we dan ook onze tocht verder om bij Moederrmeule te Gelrode een lekkere brok te kunnen binnenwerken. Eerst echter even rijden langs Vlaamse wegen, van Leuven over Wilsele en Rotselaar naar Wezemaal en zo langs de autostrade E314 verder.
De aandachtige kijker zal evenwel opmerken dat één onzer vaste clubwaarden plotseling met een ander voertuig op de proppen komt. Jawel: de Cois ging volop voor het risico om opnieuw de puchroller van stal te halen om deze te kunnen showen te Leuven, doch het mooie ding vond het wel welletjes en toen ie zijn stal rook te Rotselaar gebaarde hij met veel gepuf en gesnor dat ie best wel wou ruilen met de krachtige bordeaux MV 50.
Hoe hij het klaarspeelde weten we niet, doch amper een half uurtje later zaten vader en zoon Vanwelde al bij ons aan tafel te Gelrode ! Van een snelle pitstop gesproken ...
De menukaart was rijkelijk gevuld en liet iedereen toe om naar eigen wens en volgens éénieders vermogen de honger te stillen. Ook de chauffeur van de ´ingehuurde´ bezemwagen meldde zich aan. Het was aangenaam tafelen op het buitenterras.

De rit voerde ons verder langs bosrijke hagelandse wegeltjes, afgewisseld met brede rechte stukken rijweg om het vermogen van onze tweewielers uit te testen. Het parcours bood voor ieder wat wils. Eindbestemming van dit parcoursgedeelte vormde het wijndomein Boschberg, waar wij gastvrij werden ontvangen door de eigenaar Jos Beckx.

Eigenlijk zaten we dan nog maar halfweg en het was dus al ruim half zes s´avonds. We hadden nog ruim 50 km voor de boeg. Opstappen en wegwezen dus, in zeven haasten. De rit voerde ons langs snelle wegen naar Averbode alwaar wij onze volgende stop hadden ingelast, te weten café-taverne Het Vossenhol in de abdijdreef. Veel beziens genoten we daar van de dagjesmensen die met z´n allen de schaduwrijke plaatsjes onder de bomen opzochten en zich verkoelden met een ijsco of wat anders.

Onze halte was ideaal om langer te vertoeven doch gelet op het tijdstip hielden we het kort en sobertjes. Gauw weer die bromfiets op en vanaf nu terug huiswaarts ! Dit, over Langdorp, Rillaar en Aarschot. In Aarschot namen we enerzijds ongewild en anderzijds bewust een andere ´vluchtroute´ om de grote uitvalswegen te vermijden. Martine loodste ons daar vakkundig doorheen, mee aangespoord door de opzettende kilte van de vooravond.

Toch waren we nog niet thuis, want in Rotselaar bleek Peter´s Tomos serieus te sputteren. Een nieuw benzineslangetje bracht soelaas en zo geraakten we veilig en wel te Wespelaar alwaar we onszelf ´overgoten´ met een lekker vocht in café De Zwaan. Toon en vader NIco keerden echter al huiswaarts en Guido zwaaide af in aarschot om zo huiswaarts te keren.
Peter inviteerde ik nog een nachtje bij mij thuis, want 22 uur is wel een onzalig uur om nog naar Essen-Hoek te rijden. Zijn achterlicht had het trouwens ook begeven.

Het was dus een zeer gevarieerde doch wel erg lange rit die bij velen nog lang zal nazinderen !

En nu op voor de volgende rit !


Het begin:

Het motortreffen te Leuven:


prijsbeest in de 50 cc klasse: zwarte Flandria sport

GuidoOp weg naar Moedermeule:

Zonnen aan tafel:

Ter ere van het Hageland: bezoek aan wijndomein Boschberg:

Het Vossenhol te Averbode:

Ergens onderweg:

Terug bij het vertrekpunt te Wespelaar:


Copyright © PTCV 2004 - 2023
Contact : E-mail : info@ptcv.be Tel: 03-2971539